torsdag den 17. september 2009

De gamle poeter og havetDet siges, at Ernest Hemmingway hentede inspiration til The Old Man and the Sea, mens han i perioden omkring 1950 boede på et albergo i Acciaroli og plejede omgang med Cilento kystens gamle fiskere. Om det er sandt, vides af gode grunde ikke, men det er sandsynligt, at havet har fyldt en del i forfatterens tanker, idet de små gamle fiskerbyer omgivet af macchia mediterranea ikke har budt på voldsomt mange andre adspredelser. Med mindre man er klassisk student og kender Homer og Virgil til fingerspidserne.

Acciaroli ligger sådan cirka midt mellem Capo Palinuro og Punto Licosa, en smuk og afvekslende kyststrækning, der både har klipper og bugter med den fineste sandstrand. Ifølge Virgil var Capo Palinuro det sted, hvor Aeneas styrmand Palinurus må ofre sig for at sikre den øvrige besætning på skibet en rolig overfart. Palinurus falder overbord, driver i land og dør, uden at få en rigtig begravelse. Hans sjæl får altså ikke fred men må vandre hvileløst rundt, indtil Aeneas møder ham i underverdenen, og får sagen ordnet.

Længere mod nord ved Cilentos vestligste punkt mødte Odysseus havgudinden Licosa eller Leukothea, som vi siger på græsk. Hans skib var på vej til at gå ned i en storm, men Leukothea lånte ham et tørklæde, så han kunne svømme i land, hvordan det så end skulle hjælpe

Det vrimler med andre ord med historier, myter og overleveringer om menneskers kamp med hinanden, med guderne og med havet, og at lokale stadig nærer stor respekt for havet, kan man f.eks. se ved havnen i Santa Maria di Castellabate, hvor folk i stor stil forærer deres rosenkrans til en lille statue af Madonna med barn. Imens vandrer tyske, engelske, hollandske og danske turister hvileløst rundt mellem vandcykel, liggestol og cafeborde.

Mere litteratur
Turisterne stopper også i Eboli
Med fødderne solidt plantet i skyerne over Pescara
Tyskerne ved Gardasøen
De Pontiske Sumpe
Kyklopens klipper
"Italiens skjønneste Eie"
Skriften på væggen i Volterra

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629