mandag den 31. august 2009

Turister stopper også i EboliHar man en gang besøgt den lille by Aliano i Basilicata, hersker der ingen tvivl om, hvor Carlo Levi skrev sin "Cristo si è fermato a Eboli" - den berømte bog om Kristus og kristendommen, der aldrig kom længere sydpå end til Eboli. Byen, der i dag kun har godt 1000 indbyggere, er stolt af at være virkelighedens Gagliano i en grad så hvert hus, hver en plads, hver en mur og sågar enkelte træer er udstyret med et lille citat fra bogen. Midt mellem den nyere og den gamle bydel står en bronzebuste af Levi på en fin bunke sten. Selv på kirkegården er der dømt sigtseeing.

Vi traver lidt rundt mellem gravmurerne og undres over, at italienere selv i efterlivet foretrækker at bo i højhus, inden vi til sidst finder Levis grav ved udsigtspunktet under de to cypresser, han beskriver i sin bog. På gravstenen ligger endnu en lille bunke sten.

- Levi var jøde, og det er en jødisk skik at lægge sten på graven, fortæller et ældre amerikansk ægtepar, der sammen med os udgør de eneste turister i byen denne fine sommerdag i højsæsonen.

Manden har læst bogen og set filmen så mange gange, at han kan historien udenad, og han beretter levende om, hvad kirkegården betød for Levi, der til de lokales store skuffelse aldrig vendte tilbage til Basilicata, efter han i 1936 slap fri af sit eksil. Til gengæld blev han begravet i Aliano, hvor man nu håber, at kunne tjene lidt på berømmelsen.

En stor parkeringsplads er anlagt i byen, der stadig hænger faretruende på kanten af afgrunden, men nu kan man i det mindste tage imod de store airconditionerede turistbusser, der får tøffet sig vej op gennem tilkørselsvejens 28 hårnålesving. Det er nu ikke fordi, turisterne står i kø for at besøge byen. Ud over amerikanerne ser vi ingen udlændinge. De fleste af dem har sikkert fulgt Kristus’ eksempel og er stoppet i Eboli. I den forstand har Aliano ikke ændret sig over de sidste 70 år. Som et Carlo Levi citat på en husmur siger:

“Gagliano a prima vista non sembrà un paese, ma un piccolo insieme di cassette, bianche, con una pretesa nella loro miseria”


Mere litteratur
Tyskerne ved Gardasøen

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629