søndag den 24. maj 2009

Kyklopens klipper

I gymnasiet får de fleste lov at fornøje sig med historien om Kyklopen i Homers Odyssé, så egentlig burde man være advaret mod de klipperev, der er ud for vulkanen Etna på Siciliens østkyst.

Etna er jo kendt som Kyklopernes land, og Homer beskriver den enøjede Kyklop, ”som var utrolig enorm af vækst og lignede ingen mand der lever af korn, men et bjerg med skove på toppen, som rager ensomt op over kæden af alle de andre”. Vi læser også, at Kyklopen spiser mennesker, indtil Odysses opvarmer en pæl af oliventræ til den bliver glødende og stikker den i Kyklopens øje, så det kogte blod. Og at Kyklopen efterfølgende bliver så rasende, at han ”flåed en top af et fjeld og slynged den ud” efter Odysses blåtbemalede fartøj, så ”Havet slog op da blokken slog ned”, og senere ”greb han en ny og endnu langt sværere klippe, som han med skrækkelig kraft lod hvirvle ud over havet.”

At klipperne ligger der endnu, fandt vi ud af under en badeferie i Acireale. Tre-fjerdedele af familien syntes, de store sten var sjove at svømme rundt om, og på et tidspunkt ville de også kravle i land. De tænkte ikke over, at klipperne har været forbandet siden oldtiden og derfor er utroligt skarpe, glatte og lumske. Det kostede et stærkt blødende, flækket øjenbryn og en tur på skadestuen. Her moraliserede lægen over turisterne manglende respekt for havet, mens han uden bedøvelse syede øjet sammen med 9 sting.

- Hvert år mister mange mennesker livet ved badeulykker her på egnen, fordi de ikke kan holde sig væk fra klipperne. Et er et flækket øjenbryn, men når man glider, kan det lige så godt være hovedpulsåren, der bliver ramt, og det overlever man ikke, tordnede lægen mod den tilskadekomne, der med sin forbinding alt for godt kunne identificere sig med den enøjede Kyklop.

Siden er klippeskær specielt langs Siciliens kyster mest noget, vi nyder på afstand. Og tager man få kilometer længere sydpå til Aci Trezza, kan man faktisk fra kysten se de største af de sten, som Kyklopen kastede efter Odysseus.

Isole dei Ciclopi ligner forstenede sandslotte med tårne af mudderdryp, men trods det uskyldige udseende kan de stadig være til fare for overmodige skibe og mennesker, der kommer lidt for tæt på.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629