lørdag den 19. september 2009

Powershopping i bjergeneCismon del Grappa, der ligger på grænsen mellem Veneto og Trentino, består af to-tre rækker huse med SS47 landevejen og Brenta-floden på den ene side og Monte Grappa på den anden side. Hele formiddagen kaster en næsten lodret bjergvæg sin dybe skygge over hovedgaden, der tæller både en bager, en kirke, et farmacia og et gelateria blandt attraktionerne. Cismon del Grappa virker som en by med en skæv aldersdemografi, hvor indbyggerne får tiden til at gå med at nyde udsigten, gå sig en tur og læse en god bog.

Derfor blev jeg ret forundret over at iagttage indkøbsvanerne i byens supermarked. Supermarkedet ser ikke voldsomt stort ud, og det ligner den sædvanlige discountløsning, men alligevel har de et formidabelt udvalg. Her køber man voksdug, tallerkner og lænestole sammen med pølse, brød og vin. Samtidig var pensionisternes indkøbsvogne mere end almindeligt godt fyldte. Mens et ældre dansk ægtepar kan trisse rundt i Irma med en bakke tomater og en liter letmælk, så kom de handlende i Cismon skubbende med et bjerg af varer.

Foran i køen stod for eksempel en midaldrende mand og en dame, der så ud til at være hans mor. De havde to indkøbsvogne hver, og alle vognene havde top på. Jeg talte blandt andet 17 store flasker sodavand, 6 x 6 liter langtidsholdbar mælk, 10 glas marmelade, 10 liter olivenolie og 16 poser kaffe. Deres bon lød på over 300 euro, og de var langt fra de eneste, der tog virkelig godt for sig af varerne.

Nu kan det selvfølgelig være, at den midaldrende mand og hans endnu ældre shoppingven, købte ind til en familie med fem børn, eller at de fungerede som pakæsler i et bofællesskab for pensionister, men det tror jeg ikke. Jeg bilder mig ind, at de var rigtige bjergboere af den slags, der ikke er afhængige af at have en 7-Eleven nede om hjørnet. Når de tager til byen, bliver forrådskammeret fyldt, og bagefter kan de klarer sig i flere uger uden kontakt med omverdenen. Det, synes jeg, er fascinerende.

Læs også
Opreklamerede italienske markeder?

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629