onsdag den 17. juni 2009

Basilicatas mærkelige frugter

-Hey Mario, ved du hvad det her er for en afgrøde, råbte jeg til min tandløse nabo og rakte ham en rund, fast, blank og rød grøntsag.

Efter en menneskealder som contadino sætter Mario en stor ære i at kende alle landbrugets aspekter, og spørgsmål om hvad man dyrker hvor og hvordan, interesserer ham indgående.

Grøntsagen havde jeg fået som et kuriosum af restauratøren på Il Tempo Perso i Rotonda. Det er nemlig kun i dette område, man har et mikroklima og de specielle jordbundsforhold, der skal til for at dyrke den specielle røde aubergine.

Den røde aubergine stammer oprindeligt fra Afrika, og den er på størrelse med et æble, men i form og farve ligner den en tomat. Derfor kaldes den både melanzana rossa og melanzana a pomodoro. Botanisk har den røde aubergine ikke noget med den almindelige violette aubergine at gøre, idet sidstnævnte kom til Europa fra Indien. Smagen og tilberedningsmåderne minder dog om hinanden, men indbyggerne i sydlige Basilicata synes selvfølgelig den røde aubergine smager stærkere og mere eksotisk.

Alt det vidste Mario ikke, og selv om Cosima kom ham til undsætning med en kniv, så de kunne studere frugtkød og kerner, havde de umådeligt svært ved at greje denne mærkelige sammenblanding af tomat og aubergine. Mario var dog frisk på at se, om han kunne få den til at gro i sin egen have, så måske behøver vi ikke tage til Pollino for at få melanzana rossa denne sommer.


Læs også
Mandler en masse
Snegletid
Kapers i alle sprækker
Krigeriske grøntsager
Forår i oliefeltet
Årets første grøntsager pakket ind i vat

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629