lørdag den 21. marts 2009

Stakkels kalkun

I Tonco ved Asti i Piemonte har man en gang i tidernes morgen bestemt, at en kalkun skal bøde for byens synder. Derfor bliver den stakkels fugl ført for retten, dømt og henrettet hvert år inden påske.

Festa del Pitù (der betyder kalkun på piemontesisk) er egentlig en ridderturnering med rødder tilbage i Middelalderen. Festen starter med et optog, der falder sammen med, at kalkunen gør sin entre på piazzaen. Dyret kommer kørende i en flot udsmykket karet, trukket af to okser, og efter en æresrunde på pladsen, bliver fjerkræet bundet til en pæl. Derefter gennemføres en symbolsk rettergang, og kalkunen bliver dømt til døden.


En af byens unge mænd fungerer som notaio og læser dommen højt, og det er tegn til rytterne om at gå i aktion. Otte ridder i flotte kostumer skal nu kæmpe om, hvem der får hugget hovedet af fuglen. Dyrevenner kan dog godt tørre øjnene, da den kalkun, der er festens midtpunkt, reelt set er død inden ankomsten.


Det afholder ikke de lokale bønder fra at gå op i kampen med liv og sjæl, og når fuglen har mistet hovedet, tager de sig en svingom (kaldet en ’brando’) på pladsen, samtidig med at de spiser søde bugie (løgne) og drikker den gode lokale vin. Sådan har bønderne markeret påsken og forårets komme gennem de sidste mange hundrede år. Og de hævder, at ofringen af kalkunen sikrer en god høst og beskytter alle andre end kalkuner mod ulykker.


Festa del Pitù begynder midt på eftermiddag Palmesøndag.


Andre årligt tilbagevendende begivenheder
Stakkels kalkun
En tur i tidsmaskinen
Kaproning i ståbåd

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629