søndag den 22. marts 2009

Hængelås på kærligheden

I Italien siges det at være en dille, der stammer fra af Federico Moccias ungdomsbøger ’Tre metri sopra il cielo’ og 'Ho voglia di te’ samt filmene af samme navn. Men faktum er, at hængelåse som symbol på kærlighed har været kendt over store dele af på verden i mange år. For eksempel hænger låsene tæt på Den kinesiske Mur, ligesom mange templer har et gardin af hængelåse.

I filmen ´Ho voglia di te’, der udkom i 2006, så man det unge kærestepar skrive deres navne på en hængelås, som de med en kæde låste fast til en lygtepæl på Ponte Milvio i Rom. Derefter smed teenageren nøglen til hængelåsen i Tiberen, som tegn på en kærlighed, der aldrig kan brydes.

Filmen var en stor succes, og den fik adskillige forelskede par til at kopiere romantikken. Allerede i foråret 2007 var det så slemt, at lygtepælen var ved at bukke under for vægten af de mange hængelåse. Kommunen var nødt til at skære dem ned, og man forsøgte sig med virtuelle hængelåse på internettet.


Alligevel blev dillen ved med at brede sig. Nye låse kom til hurtigere end myndighederne kunne nå at fjerne dem, og snart spredte dillen sig til andre monumenter som Trevi Fontænen i Rom og Ponte Vecchio i Firenze samt mange andre idylliske byer og steder.

Spredningen til andre fredede bygningsværker var ikke supersmart, og derfor har kommunen opsat stolper og kæder på Ponte Milvio med plads til rigtigt mange hængelåse, uden at det får lygtepælene til at kollapse. Boderne ved broen har udvidet sortimentet til også at omfatte isenkram. Så nu kan elskende besøge Ponte Milvio, købe en lås og smide nøglen i Tiberen uden at skulle tænke over det hjemmefra.

Dermed har Rom fået en ny turistattraktion og et ritual, der er tæt på at blive lige så trivielt som mønten, der kastes i Trevi Fontænen.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629