torsdag den 5. marts 2009

Kaproning i ståbåd“Vai, Vito! Vai, vai!”, skriger den lille kvinde, mens hun maser sig gennem kødranden af mennesker, der har taget opstilling langs havnen. Il Palio i Taranto er en kapsejlads, som strækker sig over tre søndage i juli, og hver gang stiller familie, venner, kolleger og naboer et engageret heppekor.

Roerne er sportstrænede repræsentanter for byens kvarterer og arbejdspladser. Brandmænd, politifolk og fængselsbetjente dyster mod hinanden i en serie heats, og hvert hold har sine egne farver, der går igen på båden. Så kan man på lang afstand følge med i, hvem der har føringen på vandet.

Roere med knæbeskyttere
Ligesom gondolierne i Venedig, ror tarantinerne stående, men båden er en relativt flad, bred skude med kølen i midten, så der skal to roere til at holde balancen. I lagunebyen er gondolerne lange og smalle, kølen sidder forskudt, så båden uden modvægt vil ligge skævt i vandet.

Næsten alle Palio roerne stiller desuden op med kraftige knæbeskyttere, idet knæene bruges til afsæt for hvert tag. Tilskuerne er ikke i tvivl om det fysisk krævende ved denne form for roning.
Søndagens første heat i Taranto skydes i gang med en rød nødraket, og ude på reden ror eller stager de 16 deltagere sig hurtigt frem. Flere større og mindre både følger roerne på vandet, og rundt om i horisonten ligger store containerskibe og flådefartøjer. Solen brænder stærkt, selv om det er først på aftenen, og temperaturen på land ligger stadig et godt stykke over de 30 grader.

Målstreg mellem to have
Ret hurtigt kommer ’Nero-bianco’ front, og de holder placeringen rundt om Castellloet, selv om de nærmeste konkurrenter presser på for at komme forbi. Opløbet finder sted i kanalen mellem Mare Piccolo og Mare Grande.

Syv af de otte både lægger alle kræfter i for at komme først over målstregen under Ponte Girevole. I den sidste båd er roerne kvinder, og de har lidt svært ved at følge med konkurrenterne. Tilskuerne langs havnepromenaden råber og hujer, men ’Nero-bianco’ er urørlige og vinder heatet. Dermed gør de sig fortjent til et æresflag og et motoriseret lift ud af kanalen.

De andre roere følger efter for egne armkræfter. Og Vito og hans makker? De fik en flot tredjeplads. ”Det er et fint resultat”, siger en mand og lægger en trøstende hånd på den højtråbende kvindes skulder.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629