mandag den 5. oktober 2009

Sortsyn i højt solskin



Recanati ved Macerata ligger på en idyllisk bakketop ikke langt fra det sted, hvor nogle danskere i foråret prøvede af udleve deres italienske drøm gennem et reality program på TV. Landskabet ligner et postkort, og i baggrunden kan man se byen med det middelalderlige tårn, 17 kirker, klostre, et bispepalads og sakrofagen med resterne af pave Gregorio XII. Det er svært at forstå, at nogen kan være “matta e disperatissima” i så skønne omgivelser.

Alligevel er Racanati især berømt som et sted man stikker af fra. Byen er fødested for Italiens store romantiske digter, Giacomo Leopardi, men dens middelmådighed drev ham til vanvid og desperation. Godt nok havde Racanati oplevet en opblomstring i det 16. og 17. århundrede, som det fremgår af de brede gader og fornemme huse, men velstanden falmede, inden Giacomo Leopardi blev født i 1798. Selv Leopardi slægten, der i 500 år havde boet i et fint palazzo ud til piazzaen, var på fallittens rand.

Faderen brugte det sidste af sin formue på lille Giacomos uddannelse, der fandt sted i husets bibliotek blandt 20.000 bøger isoleret fra andre børn. Da Giacomo Leopardi var 18 år, beherskede han latin, græsk, hebræisk samt flere moderne sprog, han havde skrevet en historie over astronomi og en afhandling om videnskabelige fejltagelser i oldtiden, forfattet to tragedier, digte og utallige oversættelser af vers. Ikke at det gjorde ham lykkelig. Han havde dårlig ryg, astma og synsproblemer og længtes inderligt efter at slippe væk fra Recanati, som han kaldte ”min uciviliserede fødeby” og ”Questo albergo dove abitai fanciullo,/E delle gioie mie vidi la fine”.

Giacomo Leopardi døde i Napoli inden han fyldte fyrre, men familiepaladset i Recanati består, og det er oven i købet åbent for offentligheden, så man kan se biblioteket og rammerne om den ungdommelige ”Weltschmerz”. Bagefter kan man gå rundt i gaderne eller slå sig ned på en cafe, mens man tænker over, hvordan det kan lykkes at bevare pessimismen i så højt solskin.

Andre bøger og steder
Catania er bedre end sit rygte

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629