torsdag den 1. oktober 2009

Radiopioneren, der fik en by opkaldt efter sig



Nu er Sasso Marconi ikke et sted, man opsøger, med mindre man gerne vil opleve Bologna i højsommeren uden at skulle overleve den kvælende lummerhede, der især om aftenen lægger sig over denne del af Po-sletten. Sasso Marconi ligger ved Setta floden lige der, hvor Appenninerne rejser sig med løfter om kølige vindpust, men byen er ikke meget mere end en søvnig forstad i naturskønne omgivelser, 15 minutters kørsel fra centrum.

Det mest interessante ved Sasso Marconi er faktisk, at byen ikke altid har heddet sådan. Indtil for 80 år siden, hed kommunen Praduro e Sasso, men i 1935 skiftede den navn til Sasso Bolognese og i 1938 blev det til Sasso Marconi efter nobelprismodtageren Guglielmo Marconi, der blev født og levede det meste af sit liv i Villa Griffone. Det hører til sjældenhederne at selv små europæiske byer på den måde bidrager til en personkult, mens årstallet har nok betydning, og Guglielmo Marconi var meget gode venner med Benito Mussolini.

Da Marconi døde, 63 år gammel, i 1937 fik han således an statsbegravelse, og alle radiostationer i hele verden holdt to minutters stilhed. Marconi er nemlig – i hvert fald ifølge italienerne - den person der har opfundet radioen. Guglielmo Marconi begyndte i 1894 at eksperimentere med trådløse telegrafer, og det lykkedes ham at sende og opfange et signal over en afstand af 1,5 km fra Villa Griffone.

I 1896 rejste han til England for at få støtte til sit udviklingsarbejde, og han blev ret hurtigt berømt på begge sider af Atlanten. Han etablerede Marconi International Marine Communication Company, der gjorde det muligt at holde radiokontakt med skibe. Og i 1909 fik han Nobelprisen i fysik.

I dag kan de, der har lyst til at nørde lidt i radioens udvikling besøge Museo Marconi, hvor opfinderens arbejdsredskaber, apparater og forsøgsopsætninger er udstillet. Det hele er gemt i Villa Griffone, der også huser Marconis Mausolæum. Efter et besøg der kan ingen være i tvivl om, at her hviler en vigtig italiener.

Mere om mærkelige museer læs
Propelflyet, racerbilen og den stejlende hest

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629