tirsdag den 29. september 2009

Ostesælgere på strandenPampanella fresca, Pampanella fresca, råber en mand, mens han slæber sin blå køletaske frem og tilbage i strandkanten. En stormavet herre løber ned og køber fem bladklumper, som han straks begynder at søbe i sig, mens han forsøger at lokke søn og svigerdatter samt to små børnebørn til at smage. Forgæves.

I stedet får han øje på os udlændinge, der glor uhæmmet for at finde ud af, hvad det egentlig er, manden med køletasken tilbyder badegæsterne. Og to minutter efter sidder vi med hver sin klump helt frisklavet ost pakket ind i figenblade.

- Det er ligesom at være barn igen, jubler manden, der i hvert fald har passeret de 60 år, og nu står på stranden med mælkeskæg i hele ansigtet. Dengang jeg voksede op var pampanella noget af det bedste, man kunne få på en varm sommerdag. Det er så forfriskende. Jeg udvandrede til Belgien for mange år siden og kommer kun til Puglia på ferie, så det er skønt at se, der stadig er nogen, der holder traditionen i live. Børnene taler kun fransk, og de kan ikke lide den slags, men det smager da fantastisk, synes I ikke?

Og jo, osten smager som en blanding mellem mozzarella og yoghurt, den er på en gang salt og sød med et strejf af figenblad, og konsistensen er lidt hen i retning af frisk ricotta, hvilket gør det til lidt af en udfordring at spise med fingrene.

En dame i nærheden indskyder, at vi skal slikke osten op med tungen, for det kradser så dejligt, og ellers er det snyd, og desuden går vi glip af den meget raffinerede bladsmag. Sammen med manden svømmer hun hen i minder om gamle dage, da der var pampanella alle vegne, men hun takker alligevel pænt nej til den sidste pakke, som manden selv må labbe i sig. Knapt stivnet mælk har en begrænset holdbarhed, når julisolen banker ned fra en cyanblå himmel.

Imens har en flok teenage-drenge et par håndklæder væk fået pampanella på hjernen, så pampanella fresca råbet lyder længe efter manden, damen og ostesælgeren med den blå køletaske er gået hjem for at spise middag.

Du kan se opskriften på Pampanella på den meget appetitlige madblog ammodomio.

Mere om mad se f.eks.
Kager til kaffen

1 kommentar:

Ornella sagde ...

Ti ringrazio del link, anche se non ho capito una parola di quello che hai scritto!!! ahahahah...
Thank you!!!
Ornella

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629