søndag den 27. september 2009

SkotosserierEgentlig vidste jeg ikke, der fandtes et begreb som ”shoe tossing” eller ”shoefiti”, før jeg i en syditaliensk storby kom forbi en el-ledning behængt med udtrådt fodtøj. Man kigger lige en ekstra gang, når man ser sko, der er bundet sammen parvis og kastet 8-10 meter op i luftet for at hænge og pynte over en rimeligt kedelig og trafikeret vej. Jeg gør i hvert fald, og så kan jeg ikke lade være med at spekulere på hvorfor?

Er det en practical joke eller avanceret mobbe teknik, hvor børn og unge hugger hinandens sko og sender dem til himmels, så de kan hænge og dryppe sokkeøl, når der kommer en byge? Er det et uskyldigt ritual, som markerer et kommende bryllup, afslutningen på skolen eller værnepligten? Eller er det bare en nem måde at slippe af med et par grimme sko, der klemmer?

Jeg ved det af gode grunde ikke, lige som jeg ikke ved, hvordan dem, der har smidt skoene på åben gade kommer hjem uden at skære fødderne til blods, men jeg har læst på Internettet, at skokastning er en amerikansk dille, der har bredt sig til en stor del af verden. Måske takket være en film som ”Wag the Dog”, hvor skotosserierne forekommer.

Internettet kan man også læse vandrehistorier om skokastning på gader, hvor der forhandles narko, fordi narkoen skaber en afhængighed, så man ikke bare kan gå sin vej. Der er dem, der hævder, at de flyvende sko bruges til at markere steder, hvor der er sket mord. Og så går der visse steder rygter om, at skoene tilhører og minder om personer, som er døde, så hvis den døde vender tilbage til jorden, kan han eller hun lige tage skoene på og gå en tur svævende i det himmelblå. Derudover skulle skoene kunne fungere som lykkeamulet, der holder onde ånder på afstand, eller smitte håb fra personer, som har formået at forlade kvarteret til fordel for noget bedre.

Nu er det kun den, der kaster, der i sidste ende kan svare på hvorfor, men flere steder i USA har man problemer med konceptet, der foranlediger strømsvigt og kan støde private i helt bogstavelig forstand, hvis de prøver at fjerne skoguirlanderne. Derfor er det smartest at lade dem hænge og se skoene som et mystisk udtryk for folkeviddet i stil med italienernes fetish for hængelåse.

Læs også
Hængelås på kærligheden

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629