søndag den 13. september 2009

Propelflyet, racerbilen og den stejlende hestMidt på Piazza Baracca i provinsbyen Lugo står en 5,7 meter høj, forstenet mand i noget, der ligner en sparkedragt. Bag ham knejser 27 meter søjle eller flyvinge, der, hvis man ser godt efter, har Ferraris logo i relief på siden. Hvordan kan det så lige hænge sammen, spørger jeg mig selv, og roder lidt rundt på Internettet, og her er svaret:

Sagen er den, at der i Lugo den 9. maj 1888 blev født en dreng, som fik navnet Francesco Baracca. Drengen voksede op i byens bedre borgerskab og tog en militæruddannelse inden for kavaleriet. Han fattede efterfølgende interesse for flyvning, og han var en succesrig pilot i det italienske luftvåben under Første Verdenskrig. For at understrege sammenhængen til sin tidligste militære karriere fik han malet en sort, stejlende hest på sit fly.

Baracca blev noteret for 63 kampe og for at have besejret 34 fjendtlige fly frem til juni 1918, hvor han blev skudt ned og døde ved Montello i Trieste. Men myte om ham og ”il cavellino rampante” levede videre, godt hjulpet på vej af Baraccas forældre. I 1923 mødte de Enzo Ferrari og gav ham rettighederne til at benytte den stejlende hest som logo på sine biler.

Derfor optræder ’Ferraris logo’ på mindesmærket for Baracca i Lugo. Og man kan selvfølgelig også se det på Baracca museet, der er indrettet i flyverheltens barndomshjem.

Flere monumenter
Elefanten i Catania

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629