torsdag den 10. september 2009

Hed weekend ved Mar TirrenoCalabrien er glade for deres peperoncini. Enhver tankstation sælger chiliranker, keramiktallerkner med chilimønster, chili saucer med skræmmende navne som bomba calabrese, stærke ndjuja pølser med chilismag, grappa med chili, osv. osv. Derfor kan det ikke undre at en by som Diamante i weekenden inviterer til Chili festival for La cultura piccante, som de siger. Fra den 9.-13. september vil byen vælte sig i fotokunst, gadeteater, koncerter og gourmetretter, der mere eller mindre langt ude har chilien som fællesnævner, og der vil også være en udstilling af 800 forskellige chilier af varierende styrke. De badegæster, der endnu ikke er rejst hjem fra ferie, kan glæde sig til en hed weekend ved mar Tirreno.

Måske lærer de at snuse sig frem til chiliernes styrke på Scoville skalaen, som en calabresisk chilisælger forsøgte at lære mig for et par måneder siden. Han stod i vejkanten med sin lille bod, der var fyldt med gule, røde og orange chiliranker.

- Senti, sagde han, duft nu, og løftede først den ene og så den anden chiliranke op i mit ansigt. Kan du ikke lugte forskel? Der er chilier som er dolce, piccante og molto piccante, og de røde er dolce. De smager af ingenting, hvorimod de gule har en dejlig styrke. De er klart bedst.

Imens stod hans makker og prøvede at regne ud, om det kunne betale sig at emigrere til Danmark og tage ufaglært arbejde på en fabrik.

Man kan nok ikke forsørge en familie ved at dyrke chilifrugter, trække dem på snor og sælge dem for 5 euro per ranke. Med mindre et initiativ som det i Diamante virkelig får efterspørgslen til at stige.

Flere grøntsager
Basilicatas mærkelige frugter

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629