
Italienernes forhold til is minder om en besættelse. Mange familier runder hvert måltid hjemme ved køkkenbordene af med et par liter Carte d'Or. Isbutikkerne ligger tæt og trækker lange køer i bebyggede områder. Og i italienske medier er gelatoen et fast tilbagevendende sommertema på linie med danske mediers trang til at beskrive agurkers krumning og størrelse.
Den 26. juli bringer La Repubblica en artikel , der udnævner Torino til isens hovedstad på grund af kvaliteten af deres artigianali. Avisen citerer en kendt madkritiker for at siger, at de to hemmeligheder bag god is er ingrediensernes kvalitet og friskhed samt konsistensen - "che deve essere come velluto, sulla lingua, non si devono sentire assolutamente cristalli di ghiaccio".

Endelig har Il Giorno den 12. august en artikel, der på basis af antallet af private ismagere udnævner Milano til "la capitale italiana del gelato". Artiklen refererer en undersøgelse, som opgør det samlede antal gelaterie artigianali i Italien til 36.400. Af dem ligger 511 i Milano, mens Napoli må nøjes med 205 isudsalg. Nordvest italienerne spenderer også flest penge på is, idet hver familie i gennemsnit har et isbudget på 94 euro om året.
Il Giorno oplyser endvidere, at den mest populære smagsvariant er crema efterfulgt af fragola, limone og pistacchio. Det bekræftes af en undersøgelse, som Eurisko-Igi (Istituto del gelato italiano) offentliggjorde for nogle år siden. Ifølge Eurisko kan 95 procent af italienerne godt lide is, og hver italiener spiser i gennemsnit spiser 60 portioner is om året. De smagsmæssige favoritter er cioccolato, nocciola, limone, fragola, crema, stracciatelle (flødeis med cholkoladestykker) og pistacchio, så på det punkt står udviklingen stort set stille, selv om man skønner, at italienerne har over 600 forskellige smagsvarianter at vælge imellem.

Flere lækkerier
Snegletid
Ingen kommentarer:
Send en kommentar