tirsdag den 4. august 2009

Hvornår er en dyr middag for dyr?

En af sommerens store historier i italienske medier handler om en restaurant i Rom, der bonnede et par japanske turister 695 euro for en middag.

Japanerne besøgte i juni det mondæne spisested al Passetto to skridt fra piazza Navona, hvor de blev modtaget af en venlig, engelsktalende tjener, der med ordene "Trust in me" påtog sig at servere en ganske særlig fiskemiddag. Det forelskede par fik altså aldrig mulighed for at studere menukortet.

I stedet fik de hver en antipasto bestående af to kæmperejer og tre østers. Derefter kom to velsmagende portioner hummerspaghetti på bordet efterfulgt af pesce al forno uden tilbehør. Desserten var en lækker italiensk variation over temaet regnbueis. Til maden drak japanerne en flaske hvidvin og en flaske danskvand. Det var det hele.

Derfor blev de en smule overraskede over regningen på 695 euro. Godt nok hører østers og hummer ikke til i den billigste ende af menukortet, og godt nok må man betalte ekstra for restaurantens fantastiske beliggenhed med udendørsservering i centrum af Rom, men 5000 kr. var alligevel i overkanten. Specielt når tjeneren uden forudgående aftale trækker 115,50 euro i drikkepenge på japanerens kreditkort. Så efter at have klaget over regningen i restauranten, valgte japanerne at anmelde al Passetto til politiet.

Betjentene aflagde derpå restauranten et besøg og fandt, at japanernes regning ikke svarede til de priser, der stod anført på menukortet, men da der var tale om en specialmenu, var det ikke nok til at knalde restauratøren. Derpå blev fødevarestyrelsen tilkaldt, og de lukkede butikken under henvisning til mangelfuld rengøring og defekte køleskabe.

Siden har politikerne blandet sig i sagen. Roms borgmester, Gianni Alemanno, har lovet at slå hårdt ned på alle forsøg på turist hustling, og han truer med at fratage snyderestauranter deres bevilling, og senest har turistminister, Michela Vittoria Brambilla, tilbudt japanerne en ny rejse til Italien på de italienske skatteborgeres regning som kompensation for det uheldige restaurationsbesøg. Det tilbud har japanerne høfligt afslået ud fra en betragtning om, at man kan møde svindlere alle steder i verden.

Moralen er, at turister skal se sig for inden de bestiller mad på en restaurant i Italien eller andre steder. På en restaurant med tre Michelin stjerne som La Pergola i Vatikanstaten koster en menu 175-195 euro, men andre steder er prisniveauet mere moderat, og i Italien som helhed koster en rigtig fin middag for to inklusive antipasto, primo, secondo, dolce, kaffe, vand og vin sjældent mere end 100 euro. Faktisk kan man visse steder som på La Taverna del Pescatore i Avola på det sydligste Sicilien spise sig mæt i antipasti og alt godt fra havet og drikke vin til for under 20 euro per person. Og så bliver tjenerne oven i købet fornærmede, hvis man forsøger at give drikkepenge. "Glemmer" man mønter på bordet, kommer de løbende for at give dem tilbage.

Jeg kan heller ikke mindes at være blevet snydt på en restaurant i Italien, selv om prisen ikke altid har været kendt på forhånd. Men jeg kunne heller ikke drømme om at tage plads på en fortovsrestaurant på piazza Navona i Rom eller San Marco i Venedig.Flere restauranter
Kartofler og frikadeller på italiensk

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629