onsdag den 11. august 2010

Spisesteder i Rom


Anbefalinger af restauranter og spisesteder hører med til jobbet for de fleste rejseskribenter, der må kæmpe sig igennem gode og dårlige, dyre og billige madoplevelser for at kunne rådgive læserne. Vi nøjes med at viderebringe anbefalingerne fra de store engelsksprogede aviser, der hen over sommeren har prøvesmagt Rom.

Forfatterens og kokkens smag
Den engelske forfatter Tom Fort udnævner i The Telegraph Rom til ’My kind of town’. og han anbefaler, at man indtager frokosten ved Pantheon på Ristorante di Rienzo. Is med den bedste udsigt finder han på Via della Seggiola 12, mens hvidvinen skylles ned på barer nær Campo dei Fiori eller Trajan Forum. Til middag sørger han den gammeldags og elegante stemning på Ristorante Vecchia Roma og La Campana.

På samme vis deler lederen af den 3-stjernede restaurant La Pergola, Heinz Beck, ud af sine romerske yndlingssteder i Financial Times. Hvis han skal spise udendørs tager han til restaurant Molto, der har gedigen, tidssvarende mad og sin egen private gårdhave i Parioli kvarteret. Da Felice fremhæves som et ægte romersk trattoria. Osteria San Cesario byder på forkælelse og mad ‘som vor mor lavede det’, mens Il Gelato di San Crispino hyldes som det bedste ismageri for den hjemmelavede is og ikke kun for sin medvirken i den nye film med Julia Roberts kaldet "Eat, Pray, Love" .

Rom for fattigrøve
The Telegraph har også haft en prøvesmager i Rom med et begrænset budget på omkring 2500 kr. til en hel weekend - alt inklusive. Han finder, at pengene rækker forbløffende langt, fordi man ikke behøver betale for sightseeing, og fordi man kan få rigtig god pizza og pasta efterfulgt af en kop stående kaffe til næsten ingen penge. Pizzaen hentes fx hos Roscioli, der er et historisk pizzabageri med et par barstole, Da Ivo i Trastevere eller hos da Baffeto, hvor der ofte er kø ved bordene. Hos Gusto kan man både få pizza med et glas vin samt buffet og salad for under 10 euro, og priserne er ikke meget højere på trattoriaer med ægte italienske retter som Gino og Luzzi. Den italienske is fra San Crispino til 2 euro vælter heller ikke budgettet.

Lokale favoritter
Imens har New York Times jagtet nogle af romernes traditionelle retter og spisesteder. De beskriver en ny trend med fokus på lokale produkter og anbefaler fx Urbana 47 i Monti, hvor man udover færdigretter kan købe lokale råvarer, bestik og inventar. I samme område ligger Mia Market, der er en økologisk cafe og madbutik, som blandt andet sælger quiche-agtige torte rustiche med sæsonens grøntsager. Vinbaren Enoteca Provincia Romana, hvor man udelukkende finder vine, brød og chokolade fremstillet i en radius på omkring 50 km fra Rom.

The Guardian følger i hælende på de lokale og finder frem til romernes foretrukne spisesteder, hvor man kan få rigtig god mad til rimelige priser. Guardians udsendte starter dagen med espresso på Caffe Sant'Eustachio ikke langt fra Pantheon, hvor de locale flokkes om disken. Frokosten står på klassiske retter som gnnocchi og saltimbocca alla romana hos La Taverna dei Fori Imperiali ikke langt fra Colosseum. Romerne kan bruge lang tid på at skændes om, hvor man får byens bedste is, men et bud kunne være Ciampini midtvejs mellem den Spanske Trappe og Piazza Navona. Apperitiffen indtages på Freni e Frizione i Trastevere, som også fattigrøven fra The Telegraph har et godt øje til. Den mest fantastiske vinbar, kaldet Il Goccetto, ligger rundt om hjørnet fra Campo dei Fiori. Og så er det tid til aftensmad og valget mellem pizza, pasta og mere avancerede retter.

Da Baffetto nævnes igen som et af Roms bedste pizzeriaer sammen med La Montecarlo og Formula Uno i San Lorenzo. Uforglemmelige, enkle pastaretter fås på Roma Sparita i Trastevere, der især er kendt for sin ’cacio e pepe’, en spaghetti med lokal fåreost og peber. Mens dem der vil smage det autentiske romerske køkken henvises til Il Pommidoro i San Lorenzo eller den lidt dyrere Palatium ved den Spanske Trappe.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629