mandag den 30. august 2010

Sicilien rundt med mafiosi og filmstjerner


For alle, der planlægger en tur til Sicilien, er der masser af inspiration at hente i sommerens rejseartikler. Faktisk kommer de hele øen rundt.

Lonely Planet har f.eks. udgivet en ’Mini guide to Palermo’, hvor man udover hoteller og restauranter finder en liste over 5 steder, man bare må se i Siciliens hovedby. Det er de byzantiske mosaikker i Cappella Palatina, som kong Roger II designede i 1130. Fødevaremarkedet Mercato della Vucciria, hvor man kan købe souvenirgaver til hele familien i form af nødder og krydderier. Museo Archeologico Regionale, der har en stor samling gamle kunstgenstande. Convento dei Cappuccini med de makrabre katakombre der rummer 8000 mumificerede lig. Og endelig operahuset Teatro Massimo, der var med i Francis Ford Coppola's Godfather III.

Lidt syd for Palermo finder man den første af de ejendomme, som den italienske stat har eksproprieret fra dømte mafiosi, og som nu er omdannet til Bed & Breakfasts, skriver NY Times i artikel ’Mafiosos’ Retreats, Peacefully Repurposed in Sicily’. Agriturismo Portella della Ginestra tilhørte oprindeligt Bernardo Brusca, der var leder af en af Siciliens mest brutale mafiafamilier. Han døde i 2004, mens han afsonede livstidsdom for flere mord, men hans hus fra det 17. årh., der ligger i Jato dalen, er i dag omdannet til feriested, samtidig med at jorden dyrkes økologisk.

Lidt længere inde i landet ligger Corleone, hvor en anden af virkelighedens godfathers Totò Riina havde sit landhus, der også står for at blive genåbnet snart som agriturismo.

Rejseliv har besøgt en agriturismo nær Trapani og tror fejlagtigt, at det svarer til en dansk bondegårdsferie. De finder hurtigt ud af landbrugsidyllen består af firben, hønsegård, krydderurter og ricotta fremstilling, men ender alligevel med at have en god ferie med fine oplevelser for børn og voksne.

Trapani i det nordvestlige hjørne af Sicilien har også haft besøg af Svenska Dagbladet, som kalder området 'Siciliens hemliga sida'. Herfra tager journalisten på udflugter til skønne mennesketomme sandstrande og Selinunte med de græske ruiner, ligesom rejsebeskrivelsen byder på rigeligt Marsalavin og olivenolie.

Imens holder tyske Die Welt sig til den østlige side af øen. Journalisten bag 'Sizilien mal mit Models statt mit Mafia' er så betaget af Taorminas nostalgi og glamour, at hun ikke orker kravle op på Etna. Til gengæld nævner hun sygt mange filmstjerner og et par strandanmeldelser bliver det også til.

Irske Independent besøger ligeledes Taormina og more sig over en gammel historie med Elizabeth Taylor, der smadrede en guitar i hovedet på Richard Burton, men det populære feriemål er kun som et stop på en større rundrejse. I 'Sicily: The clue to everything' inviteres læserne med til Silvestri krateret 2 000 meter oppe på Etna. Lipari, der er en af de syv Æoliske øer, barokbyen Noto, hvis is også får en anbefaling med på vejen, de gamle ruiner i Syracuse, samt byen Savoca, hvor flere scener fra den Godfather filmen i 1972 blev optaget.

Dermed når mafia-turismen hele Sicilien rundt.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629