fredag den 7. maj 2010

På sporet af første verdenskrig i Dolomitterne


Max Hastings har for Financial Times udforsket ‘Trails and trenches of the Dolomites’ i Veneto regionen nær Cortina d’Ampezzo, hvor Italien og de allierede kæmpede en hård kamp mod Østrig og Tyskland fra juni 1915 til oktober 1917.

Italien var gået med i krigen i forventning om større landvindinger mod nord, men hæren havde ikke det nødvendige udstyr, og generalerne var dybt inkompetente. Ved krigens slutning havde Italien fået det meste af det land, de ønskede, men det havde kostet 689 000 italienske soldater livet ud af en samlet befolkning på 35 millioner.

De blodigste kampe fandt sted ved Izonzo floden nær grænsen til det, der i dag er Slovenien, men der blev også gjort vanvittige forsøg på at trænge ind i Hapsburgsk territorium nordvest for Cortina, og tusinder døde i nyttesløse kampe ved det italienerne kaldte “il fronte verticale”. De fleste af soldaterne var analfabeter fra syd, og de forstod ikke, hvorfor de skulle ofre livet for nogle uopdyrkelige klipper.

I dag kan bjergvandrede besøge nogle af krigens tunneler og skyttegrave. Et nyt museum i Tre Sassi Fort syd for San Cassiano udstiller våben og and effekter, der er indsamlet i området, samtidig med at de forsøger at illustrere kampene i de uvejsomme bjerge.

Artikel har masser af konkrete oplysninger og henvisninger til supplerende læsning. Cortina d’Ampezzo ligger i Belluno provinsen 92 km og halvanden times kørsel fra Bressanone lige syd for Brenner passet.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629