torsdag den 25. juni 2009

Små seværdigheder

Italien har nogle af verdens største seværdigheder med 11 top-100 placeringer på ”Hillman Wonders of the world” og 51 top wonders to ”See before you die”. Ingen af disse attraktioner ligger i Marche, men det gør ikke et ophold i området kedeligt. Befolkningen på disse kanter er ret gode til at opfinde deres egne små seværdigheder.

Tag Ripatransone som eksempel. En lille, gammel by i 494 meters højde med lige så mange indbyggere som Give og en beliggenhed 12 km fra Adriaterhavet og 38 km fra provinshovedstaden Ascoli Piceno. Trods den beskedne størrelse har byen en indholdsfortegnelse på 14 punkter med diverse underpunkter på den italienske version af Wikipedia. Give har ikke én (indholdsfortegnelse altså). Ripatransone får også fyldig omtale på den engelske wiki, mens Give må nøjes med definitionen ”a small town in Denmark”. Og så har Ripatransone en vaskeægte turistattraktion

Byen praler med at have ”il vicolo più stretto d'Italia”, idet en passage mellem to huse i ’bydelen Roflano’ måler 43 cm ved indgangen. Midt i gyden snævres den ind til 38 cm, og de fleste voksne skal nok gå lidt sidelæns for at komme igennem. Der er altså tale om en decideret smal seværdighed, men ifølge turistkontoret trækker den mange mennesker til byen. Andre småbyer som Città della Pieve ved Perugia i Umbria forsøger da også at gøre Ripatransone rangen stridig, men selv om man skulle mene, det er ret let at bygge en smal gyde, er det stadig Ripatransone, der på det punkt er mest indskrænket.

Underholdningsværdien ved at klemme familien gennem passagen er da også ret stor og så er den imodsætning til så meget andet helt og aldeles gratis.

Ligesom det, der efter min mening, er Ripatransones største attraktion, nemlig udsigten. Fra ringvejen rundt om byen er der 360 graders panorama udsigt over havet, Gran Sasso bjergene og Ancona puklen.

- Jeg bor i Ancona, men tager herop flere gange om ugen for at nyde den fantastiske solnedgang, fortæller en selskabeligt overrislet ældre herre, idet han peger rundt i horisonten og navngiver de forskellige bjergtoppe. Og mens himlen over Abruzzo farves orange, flammende rød og violet, krydser jeg fingre for, at han tager bussen.Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629