onsdag den 5. maj 2010

Nordøstitaliensk gæstfrihed


The Guardian har besøgt de små gårde på Carso plateauet i det nordøstlige Italien, ikke langt fra de skyttegrave Hemmingway skrev om i A Farewell to Arms. Otte dage om året plus/minus inviterer landmændene i dette område offentligheden indenfor til traditionel slovensk-italiensk mad og vin.

De åbne landbrug kaldte osmice finder man ved at følge små hjemmelavede skilte langs vejen. Ordet osmica er af slovensk oprindelse og betyder egentlig otte som henvisning til det antal dage, den østrigske kejserinde Maria-Theresa tillod slovenske landbrugere at sælge ud af deres overskudsproduktion. I dag har en typisk carso osmice åbent ti dage eller længere.

Ude på gårdene bliver gæsterne bænket ved et fælles langbord, hvor der f.eks. serveres hårdkogte æg, en piatto giardinetto med salami og ost samt pandekage. Alt sammen skyllet ned med vad og god lokal vin. Prisen er på ca. 20 euro per person.

Gårdbesøgene er populære blandt de lokale, og de findes i provinserne Udine, Gorizia og Trieste. Afstanden fra Venezia til Trieste er kun godt 100 km, og på vejen kommer man blandt andet forbi Duino med de smukke borge og klipper.

Læs mere i Italy's fast food

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
UA-11415629